Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.

loopbaancoach loopbaanbegeleiding
Ondernemer en auteur Daniel Gulati (bron: hbr.org) sprak met tientallen heel diverse professionals tussen 28 en 58 jaar over waar ze het meest spijt van hadden in hun loopbaan. Dit is hun top 5.

1. Ik wou dat ik de job niet had aanvaard voor het geld.
Veruit de nummer 1 komt van hen die gekozen hadden voor een goedbetaalde maar uiteindelijk geen voldoening schenkende loopbaan. Onderzoek toonde al aan dat verloning een “hygiëne” factor is, maar geen echte motivator. Verrassend waren wel de gevoelens van hulpeloosheid die deze individuen ervoeren. Zoals een bankier klaagde “Ik droom er elke dag van om te stoppen, maar ik heb teveel engagementen.” Een consultant zei “Ik zou de stress willen achterlaten, maar ik denk dat ik nergens anders goed in ben.” Over een gouden kooi gesproken…

2. Ik wou dat ik vroeger weggegaan was. Bijna iedereen die effectief zijn job had verlaten om zijn passies na te streven, wenste dat hij dat vroeger had gedaan. Een sales executive: “Al die jaren had ik beter kunnen werken aan zaken die belangrijk waren voor mij. Die jaren krijg je niet meer terug.”

3. Ik wou dat ik het zelfvertrouwen had om mijn eigen zaak te starten. Veel professionals verlangen naar meer controle over hun leven. Ze willen eigenaar zijn, eerder dan werknemer.

4. Ik wou dat ik mijn tijd op school productiever had gebruikt. De meeste mensen vinden hoger onderwijs een goede investering. En eens ze een gezin hebben en een hypothecaire lening, zien ze weinig mogelijkheden voor een voortgezette studie die hun loopbaan verderbrengt.

5. Ik wou dat ik meer mijn intuïtie had gevolgd in mijn loopbaankeuzes. Verschillende mensen herinneren zich opportuniteiten in hun loopbaan, “nu-of-nooit”-momenten. Het is belangrijk om deze soms onvoorspelbare maar potentieel zeer waardevolle momenten te herkennen. Deze kansen grijpen kan je professionele leven met sprongen vooruithelpen.

Spijt hebben over deze zaken is niet per definitie slecht. Het kan een krachtige katalysator zijn voor verandering, of je inspireren. Een loopbaancoach is een begeleider bij dergelijke kantelmomenten.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen beslissingen te nemen in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, omdat jouw vrienden en kennissen zo óók van deze inzichten kunnen profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.

 1. Nicole zegt:

  Blijft bijzonder om te lezen dat geld achteraf niet telt.

  Like

 2. Stephan zegt:

  Het is nooit te laat om een studie te starten (punt 4) Ik spreek uit ervaring, ben op mijn 30ste begonnen met de HEAO en in 5 jaar afgerond. Je moet dan nog 30 jaar werken maar dan wel met een HBO diploma op zak. Het is pittig maar je krijgt er veel voor terug daarna! Doen dus!!

  Like

 3. goethalsart zegt:

  Eerlijk gesproken…ik heb nergens spijt van.Ik volg altijd mijn “buikgevoel”.

  Like

 4. in het leven doe je wat je kan, maar niet wat je wilt…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.